Veilig zingen in corona-tijd

Nova Zembla heeft zich ten doel gesteld om corona-veilig te kunnen zingen. Dat betekent dat we meebewegen met de maatregelen van het RIVM en daar vaak nog een extra ‘beveiliging’ aan toe voegen. We willen én graag zingen én voorkomen dat de ziekte zich binnen ons koor verspreidt.
Tijdens de hele coronaperiode kon het koor samen blijven zingen. Op allerlei verschillende manieren. Hoe doen we dat in de praktijk?

Bij milde maatregelen
Bij ‘mildere maatregelen’ kunnen we gewoon samenkomen om te zingen. We werken dan met:

  • QR-code,
  • anderhalve meter afstand,
  • in één richting zingen,
  • voortdurend en ruim ventileren (dus warm kleden!)
  • mondkapje bij het lopen
  • ’s zomers buiten bij mooi weer

Omdat iedereen zich aan deze maatregelen houdt, houden we het zingen veilig.

De zangochtenden worden standaard ook altijd ‘uitgezonden’ via Zoom. Dus wie niet naar de zangochtend wil of kan komen, kan zo thuis meezingen.

Bij strengere maatregelen

Zoom

Bij strengere maatregelen, zoals lockdown,  kunnen we niet of maar met een klein groepje bij elkaar komen. Ook dan gebruiken we Zoom. Dan hoor je thuis de dirigent, soms samen met enkele koorleden. De anderen horen jou niet terwijl je thuis meezingt. Het voordeel van Zoom is dat het eenvoudig is en makkelijk werkt. Het nadeel is het eenrichtingsverkeer.

Online systeem ‘Jamulus’

Daarnaast beschikken we over het online systeem Jamulus. Dat kunnen we gebruiken als we echt niet bij elkaar kunnen komen. Daarmee kun je vanuit huis meezingen terwijl de anderen jou – zonder vertraging – kunnen horen. Jij hoort de anderen ook meerstemmig in je koptelefoon waardoor je toch het gevoel hebt samen in een koor te zingen.

Jamulus bestaat uit een klein kastje met een koptelefoon die je thuis op je pc of laptop aansluit. We helpen koorleden bij het installeren en gebruiken van Jamulus.

Eigen afweging
Maar altijd geldt: maak je eigen afweging. Voel je je niet veilig, zing vanuit huis.